Новини

Облік податків у КНП за допомогою програми «Дебет Плюс»

Програма комплексного бухгалтерського обліку «Дебет Плюс» допоможе обліковувати податки та звітувати про них до контролюючих органів. Серед таких обов’язкових податків можна виділити: ПДФО та військовий збір (звітність за формою № 1ДФ), ЄСВ (звіт з ЄСВ), ПДВ. Зупинимося коротко на кожному із них.

Облік ПДВ

На всі підприємства та установи поширюються норми Податкового Кодексу України (ПКУ) щодо реєстрації платником ПДВ. Відповідно до п. 181.1 ПКУ особа зобов’язана зареєструватися платником ПДВ у разі перевищення граничного обсягу постачання — 1 млн грн. При цьому за тим же п. 181.1 ПКУ обсяг постачання беруть за останні 12 календарних місяців. В інших випадках можлива добровільна реєстрація платником ПДВ. Усе це стосується і КНП.

До розрахунку мільйонного обсягу в КНП потрапляють такі операції:

  1. операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою — 20%;
  2. операції, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7%;
  3. операції, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою (ст. 195 ПКУ);
  4. операції, звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ (ст. 197 ПКУ, пп. 2, 3, 41, 12, 23, 26–28, 32, 38, 45–47 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

При цьому обсяг операцій, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, під час обрахунку загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг, для цілей реєстрації платником ПДВ, значення не має.

Комплекс «Дебет Плюс» автоматизує та значною мірою спрощує ведення обліку податкових зобов’язань та податкового кредиту. У програмі враховується створення податкових накладних за першою подією, реалізовано імпорт отриманих податкових накладних та експорт виданих податкових накладних зі сторонніми програмами у форматі xml.

ПДФО

Податковими агентами фізичних осіб, у разі виплати їм доходу, є юридичні особи (їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи). Саме вони зобов’язані нараховувати, утримувати й сплачувати ПДФО та військовий збір до бюджету, а також подавати податкову звітність — форму № 1ДФ (пп. 14.1.180 ПКУ).

У програмі «Дебет Плюс» ПДФО утримується в автоматичному режимі з урахуванням податкових соціальних пільг (ПСП) та можливістю обліковувати й перераховувати податок до різних місцевих бюджетів. Реалізовано контроль граничних сум надання ПСП відповідно до ПКУ. За результатами кварталу формується форма № 1ДФ для подачі до відповідних регіональних органів ДФС.

Військовий збір

Оскільки військовий збір — це стаття доходів Державного бюджету, юридична особа — головне підприємство перераховує його як за себе, так і за неуповноважені відокремлені підрозділи до бюджету за своїм місцезнаходженням (реєстрації) на відповідні рахунки, відкриті в органах ДКСУ.

ЄСВ

При нарахуванні ЄСВ на фонд оплати праці в програмі не тільки враховуються різні ставки податку (22% та 8,41%), а й контролюється донарахування ЄСВ до мінімальної ЗП згідно з чинним законодавством. Щомісячно формується та вивантажується до програм подачі електронної звітності звіт з ЄСВ, що містить інформацію про прийнятих і звільнених у звітному періоді працівників, суми нарахованого та виплаченого доходу, дані по спестажу.

А також за допомогою програми «Дебет Плюс» ви зможете обліковувати податок на нерухоме майно, земельний податок, транспортний податок, податок на прибуток.

«Дебет Плюс» — це програмний продукт,
розроблений в Україні і для України.

Більш детально про систему автоматизації комплексного обліку «Дебет Плюс» можна дізнатися у розділі «Конфігурації» або сконтактувати зі спеціалістами та отримати розгорнуту відповідь на всі питання щодо придбання, впровадження та підтримки програми.

Публікація на buhgalter.com.ua