Новини

Президент Зеленський підписав закон про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану: що зміниться

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Згідно із законом, роботодавці можуть укладати термінові трудові договори з новими працівниками. Ця схема працюватиме на період воєнного стану або якщо працівник компанії тимчасово відсутній.


Що відомо

  • Роботодавець може перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди. Виняток – переведення в регіон, де тривають активні бойові дії, пише, «Голос України».
  • Своєю чергою працівник має право звільнитися без попередження за два тижні, якщо там, де він працює, проходять бойові дії. Виняток – примусові суспільно корисні роботи або робота на об’єктах критичної інфраструктури.
  • Також під час воєнного стану роботодавець може звільнити працівника під час лікарняного або відпустки з першого дня після їх завершення. Виняток – декретна відпустка або відпустка з догляду за дитиною.
  • Закон дозволяє збільшити робочий час до 60 годин на тиждень, а для тих, хто працює за скороченим робочим часом, – до 50 годин на тиждень. Час початку і завершення щоденної роботи визначає роботодавець. Вихідні також можуть скорочувати – до 24 годин на тиждень.
  • Якщо роботодавець не може вчасно виплачувати зарплату через бойові дії, він має право зробити це після відновлення роботи підприємства. Крім цього, роботодавець звільняється від відповідальності за невчасну оплату праці, якщо доведе, що причина – бойові дії та інші подібні обставини.
  • Закон також дозволяє припиняти дію окремих положень колективного договору, відмовляти працівникам у будь-якому виді відпусток, якщо вони працюють на об’єктах критичної інфраструктури. Виняток – відпустки у зв’язку з вагітністю, пологами або з догляду за дитиною.
  • Водночас роботодавець на прохання працівника може без обмежень надавати відпустку без збереження зарплати.
  • Роботодавець може призупиняти дію трудового договору – це тимчасове припинення роботи за трудовим договором для працівника, але не припинення трудових відносин.

«Відшкодувати зарплати, гарантійні та компенсаційні виплати працівникам на час призупинення дії трудового договору в повному обсязі має держава, що чинить воєнну агресію», – зазначають у законі.

Джерело: mc.today