Новини

Принципові зміни, що запроваджує реформа харчування у закладах освіти відповідно до Постанови 305

Харчування дітей постанова 305

За даними Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров’я України норми та підходи в організації харчування дітей в організованих колективах потребують негайних змін. Аналіз результатів опитування «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді» (Health Behaviour in School Aged Children HBSC), досліджень Асоціації дієтологів України та IPSOS (2019) та STEPS в Україні (2019-2020 роки) дозволяють зробити ряд висновків:

  • норми харчування не переглядались більш ніж 15 років;
  • структура харчування дітей усіх вікових груп не відповідає сучасним тенденціям щодо здорового харчування;
  • зміни, що відбулися в законодавстві щодо фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах та енергії, категорій дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням;
  • доведений зв’язок між харчуванням та виникненням неінфекційних захворювань, таких, як ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання та деякі види раку.

Деякі пункти Постанови № 305 набули чинності ще 1 вересня 2021 року, а з 1 січня 2022 року Постанова № 305 від 24 березня 2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» є обов’язковою до виконання у повному обсязі. Постановою передбачається контроль за нормами харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, регламентує норми споживання основних груп харчових продуктів на сніданок (другий сніданок), обід (підвечірок) або вечерю у вищезгаданих закладах у разі п’яти-/шести-/семиденного перебування дітей (здобувачів освіти).

Отже, перерахуємо, на які саме заклади поширюються вимоги Постанови № 305.

  • заклади дошкільної освіти;
  • заклади загальної середньої освіти;
  • заклади освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти;
  • для окремих категорій дітей, що навчаються в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  • дитячі заклади оздоровлення та відпочинку;
  • дитячі заклади сфери соціального захисту.

Принципові зміни щодо норм харчування в закладах освіти:

  • обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків;
  • до норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консервів, кондитерські вироби, через те, що вони містять високий вміст солі, цукру, а деякі з них консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування;
  • зменшено кількість споживання хліба та картоплі. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових;
  • вилучено таблицю заміни харчових продуктів, що пов’язано з принципами раціонального харчування.

Фахівці компанії «Дебет Плюс» розробили модулі «Облік продуктів харчування» та «Батьківська плата», які можуть використовуватися як окремий інструмент для ведення обліку продуктів харчування відповідно до Постанови № 305 і/або батьківської плати, так і в комплексі з бухгалтерським обліком установ (закладів дошкільної освіти, шкіл, технікумів, ліцеїв тощо). Комплексний облік передбачає:

  • облік продуктів харчування за джерелами фінансування;
  • розподіл списаних продуктів та оприбуткованих страв за джерелами фінансування;
  • довідники рецептур (карток-розкладок) страв, які рекомендовані МОЗ України;
  • облік продуктів харчування у розрізі складів та виготовлених страв у розрізі кухонь;
  • збереження інформації на технічній базі замовника.

У програмі «Дебет Плюс» реалізовані примірне одно-/дво-/чотиритижневе сезонне меню та щоденне меню-розклад, якими передбачено врахування особливих дієтичних потреб здобувачів освіти/дітей (у разі наявності), сезонність (осінь, зима, весна, літо), наявні харчові продукти, порції страв для різних вікових груп, а також відповідність вимогам санітарного законодавства та нормам харчування.

Використання програмного комплексу «Дебет Плюс» для автоматизації обліку продуктів харчування дозволяє контролювати:

  • граничні норми добової калорійності для відповідної енергетичної та поживної (кількість білків, жирів та вуглеводів) цінності;

Изображение выглядит как стол

Автоматически созданное описание

  • включення окремих страв до щоденного раціону, калорійність окремих прийомів їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших груп продуктів відповідно до норм харчування;

Изображение выглядит как стол

Автоматически созданное описание

  • наявність продуктів, які містять глютен та повинні бути виключені із харчування у разі підтвердження діагнозу целіакія та/або алергія на глютен;
  • ротацію готових страв у примірному чотиритижневому сезонному меню;
  • відповідність нормам споживання основних груп харчових продуктів на сніданок/вечерю, обід та перекуси (другий сніданок/підвечірок);
  • дотримання загальної маси порцій, зокрема таких груп харчових продуктів, як риба, птиця, свинина, телятина та яловичина;
  • норми харчування щодо солі, цукру, какао та чаю.

Частоповторювані й незмінні дані вводяться один раз і зберігаються в довідниках, а використовуватися можуть при створенні будь-яких документів. Ось частковий перелік довідників, які використовуються в програмі:

- довідники продуктів з можливістю ведення в розрізі продовольчих груп;

- довідник страв (рецептури страв) в розрізі видів страв, з урахуванням потреб закладки (нетто/брутто) продуктів, видів кулінарної обробки продуктів та страви загалом, з автоматичним підрахунком нутрієнтів та калорійності страви, з описом технології приготування страви.

Модуль обліку харчування має пряму інтеграцію з підсистемою обліку ТМЦ, що дозволяє створювати документи прибуткування, переміщення й списання продуктів харчування та готової продукції, що дає змогу вести в електронному вигляді більшість форм із орієнтовного переліку документів з організації харчування, а саме:

  • Журнал щоденного обліку здобувачів освіти/дітей, які харчуються;
  • Примірне одно-/дво-/чотиритижневе сезонне меню;
  • Щоденне меню (меню для споживачів);
  • Меню-розклад;
  • Технологічна документація на страви та вироби;
  • Журнал обліку виконання норм харчування.

Більш детально ознайомитися з функціоналом модуля можна в «Інструкції користувача з обліку операцій харчування».

Програмний комплекс «Дебет Плюс» отримав експертний висновок за № 1231 від 1 квітня 2021 року, який підтверджує відповідність програми вимогам технічного захисту інформації згідно з затвердженим спільним наказом Адміністрації Держспецзв’язку та Держспоживстандарту України від 25.04.2007 р. № 75/91 та не підпадає під санкційні заборони (Указ Президента України № 133/2017  від 15 травня 2017 року вводить у дію рішення Ради Національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» та оновлено Указом Президента України від 21 червня 2018 року № 176/2018 «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» 21 червня 2018 року ).

«Дебет Плюс» — це програмний продукт, розроблений в Україні і для України.