Новини

Бронювання військовозобов’язаних аграріїв для забезпечення посівної

Постановою КМУ від 03.03.2022 № 194 (далі – Постанова № 194) визначено порядок бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану. Мінагрополітики, у свою чергу, надало роз’яснення щодо подання відповідних документів аграрними підприємствами. Розглянемо питання стосовно бронювання військовозобов’язаних.

Зверніть увагу: якщо підприємство вже подавало документи для бронювання військовозобов’язаних (до 9 березня 2022 року), то зараз воно має подати документи повторно за оновленою процедурою.

Запитання – відповіді

Навіщо подавати документи для бронювання військовозобов’язаних?

Під бронюванням військовозобов’язаних розуміється відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час критично важливих працівників.

Як повідомляє Мінагрополітики, аграрні підприємства можуть скористатися правом на бронювання військовозобов’язаних працівників для своєчасного проведення комплексу весняно-літніх польових робіт, забезпечення виробництва сільськогосподарської продукції та продовольства для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань та населення.

Тобто працівникам, на яких будуть подані відповідні документи (їх перелік див. нижче) буде надано відстрочку від призову.

Які документи та куди слід подати для бронювання працівників агропідприємства від призову?

Агропідприємства мають подати до Мінагрополітики відповідні документи зі списком критично важливих працівників, а саме:

  • лист із пропозиціями щодо бронювання військовозобов’язаних з відповідним обґрунтуванням, зазначенням електронної адреси, контактних номерів телефонів осіб тощо за формою у форматі pdf (далі – Лист);
  • пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних за визначеною формою, що додається, у форматі Excel (далі – Пропозиції).

Форми за посиланням https://cutt.ly/MAAZq0Z

Документи подаються в електронній формі через e-mail: mobagro2022@gmail.com

За довідками можна звертатися до Мінагрополітики за телефоном +380 44 363 05 49

Як заповнити Лист та Пропозиції?

У Листі зазначається:

  • назва підприємства;
  • адреса, телефон, е-mail;
  • код ЄДРПОУ;
  • обґрунтування потреби у бронюванні, наприклад: «Зазначені в пропозиціях військовозобов’язані задіяні у проведенні весняно-літніх польових робіт, виробництві сільськогосподарської продукції та продовольства для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань та населення»;
  • e-mail, дані контактних осіб підприємства та їх номери телефонів;
  • ім’я та прізвище керівника, печатка (за наявності).

У Пропозиціях над таблицею зазначається назва підприємства.

Таблиця Пропозицій заповнюються так:

  • у гр. 2 вказується прізвище, ім’я та по-батькові працівника, щодо якого подаються пропозиції;
  • гр. 3 – рік народження працівника;
  • гр. 4 – займана посада працівника;
  • гр. 5 – військова посада та номер військово-облікової спеціальності працівника (дані беруть із військового квитка або у військкоматі, де працівник перебуває на військовому обліку). До відома! Перелік військових посад та номери військово-облікових спеціальностей затверджено наказом Міноборони від 07.09.2020 № 317;
  • гр. 6 – найменування та адреса підприємства– -заявника;
  • гр. 7 – назва територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату) за місцезнаходження підприємства;
  • гр. 8 – назва територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військомату) за місцем перебування працівника на військовому обліку. Якщо працівник перебуває на обліку у військкоматі за місцем розташування підприємства, то дані у гр. 7 та 8 будуть однаковими;
  • гр. 9 – ЄДРПОУ підприємства.

Лист формується у форматі pdf, а Пропозиції – у форматі Excel.

Файли слід називати у такому форматі: Рік. Місяць. Число (коли подаються документи). Скорочене найменування організації. Кількість працівників, що подаються для бронювання.

Наприклад:

  1. 2022.03.11.Світанок.12.pdf
  2. 2022.03.11.Світанок.12.xlsx

Який документ підтверджує надання відстрочки від призову військовозобов’язаній особі?

Мінагрополітики спершу опрацьовує та узагальнює отриману від підприємств інформацію. Потім надсилає до Міноборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних, які працюють у галузях агропромислового виробництва.

Після погодження пропозицій Міноборони подає їх за відповідною формою до Мінекономіки.

Мінекономіки, у свою чергу, узагальнює подані від Мінагрополітики пропозиції та протягом одного робочого дня ухвалює відповідне рішення та надсилає його копію Міноборони, а також Мінагрополітики.

Мінагрополітики надсилає витяг з наказу Мінекономіки підприємствам– заявникам.

Військовозобов’язана особа, яка отримала відстрочку від призову, також має отримати відповідний витяг з наказу Мінекономіки, що підтверджує надання йому відстрочки (п. 5 Постанови № 194).

Зверніть увагу! Мінагрополітики зазначає, що керівники підприємств, які надали пропозиції та отримали витяг з наказу Мінекономіки, повинні інформувати у триденний строк Мінагрополітики про звільнення військовозобов’язаного (виключення зі списків, переведення на іншу посаду) або ліквідацію суб’єкта господарювання.

Який строк дії відстрочки від призову?

Строк дії відстрочки не може перевищувати шести місяців.

Надана відстрочка від призову підлягає анулюванню в разі:

  • закінчення строку її дії;
  • завершення виконання або скасування завдання підприємству, установі, організації щодо задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань, населення;
  • ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації;
  • звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації.


Джерело: uteka.ua