Новини

Щодо особливостей бухгалтерського обліку та фінансової звітності ЗОЗ–КНП засобами програмного комплексу «Дебет Плюс»

Комплексна автоматизації бухобліку за допомогою програми «Дебет Плюс» — це можливість вести весь облік в одній програмі з готовими типовими налаштуваннями проводок, документів та звітів.

У програмі «Дебет Плюс» представлені галузеві звіти для закладів охорони здоров’я.

Облік лікарських засобів та медичних виробів

Відповідно до п. 3 Наказу МОЗ України від 2 червня 2016 року № 509 керівники структурних підрозділів з питань охорони здоров’я ОДА та КМДА, закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління МОЗ України, мають забезпечувати щотижневе оновлення на офіційних webсайтах інформації:

  • про потреби, стан забезпечення, наявні залишки ліків і медичних виробів, що закуповуються за бюджетні кошти;
  • перелік закладів охорони здоров’я відповідного регіону, що є кінцевим отримувачем таких ліків і медвиробів;
  • накази про розподіл лікарських засобів та медичних виробів серед закладів охорони здоров’я підпорядкованої адміністративно-територіальної одиниці.

Тому, крім стандартних для всіх ТМЦ характеристик кількості і ціни, програмний комплекс «Дебет Плюс» додатково дозволяє вести облік медикаментів за такими параметри:

  • наказ Міністерства охорони здоров’я;
  • виробник препарату та свідоцтво про реєстрацію;
  • кінцевий термін реалізації;
  • міжнародна непатентована назва;
  • форма випуску;
  • дозування;
  • кількість в упаковці;
  • вид ММП (матеріалів медичного призначення) тощо.

Програмний комплекс дозволяє сформувати звіт про залишки лікарських засобів та медичних виробів і вивантажити ці дані на сайт eliky.in.ua (детальніше див. Інструкцію користувача «Облік ТМЦ»).

Звіт про доходи та витрати за формою № 1-НС (квартальна)

Нагадаємо також, що постановою КМУ «Деякі питання договорів медичного обслуговування населення» від 27.11.2019 р. № 1073 внесено зміни до постанови КМУ «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» від 25.04.2018 р. № 410 (далі — постанова № 410). Відповідно до цих змін ЗОЗ зобов’язаний надавати НСЗУ щокварталу до 20 числа наступного місяця в електронній формі Звіт про доходи та витрати (п. 24 Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженої постановою № 410).

При складанні звіту застосовуються дані бухгалтерського обліку підприємства за відповідний період, що використовуються при складанні фінансової звітності підприємства. Використання програмного комплексу «Дебет Плюс» значною мірою спростить процес подачі звітності до НСЗУ.

Детальніше дивіться Інструкцію користувача «Зведення бухгалтерського балансу»

«Дебет Плюс» — це програмний продукт,
розроблений в Україні і для України.

Більш детально про систему автоматизації комплексного обліку «Дебет Плюс» можна дізнатися у розділі «Конфігурації» або сконтактувати зі спеціалістами та отримати розгорнуту відповідь на всі питання щодо придбання, впровадження та підтримки програми.

Публікація на buhgalter.com.ua