Новини

ТОП «воєнних» особливостей оподаткування підприємців

15 березня Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

Коли запрацюють «воєнні»  зміни в оподаткуванні

Такі зміни будуть діяти після підписання Президентом України вищезазначеного Закону. Однак застосовувати «воєнну» ставку єдиного податку (для 3 групи платників) або можливість не сплачувати єдиний податок (для платників 1-2 груп платників) можна буде до доходів, отриманих з 1 квітня 2022 року.

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями, встановленими цим пунктом,суб’єкт господарювання до останнього числа місяця, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом, вважаються платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

Закон загалом передбачає:

  1. можливості фізичним особам-підприємцям та юридичним особам з оборотом до 10 млрд грн сплачувати єдиний податок з обороту в обсязі 2% за правилами, встановленими для 3-ї групи платників єдиного податку, тобто із звільненням від податку на прибуток, ПДВ та інших платежів;
  2. для фізичних осіб-підприємців 1-ї та 2-ї груп сплата єдиного податку є добровільною. При цьому такими особами декларація платника єдиного податку – фізособи – підприємця, не заповнюється за період, в якому під час застосування "воєнних" особливостей в оподаткуванні  єдиний податок не сплачувався.
  3. визначення особливостей нарахування окремих податків та зборів в умовах воєнного стану, зокрема ЄСВ, плати за землю, екологічного податку;
  4. зменшення ПДВ до 7%  та звільнення від акцизу з пального;
  5. звільнення споживачів від відповідальності перед кредитодавцем за прострочення виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит;
  6. звільнення від оподаткування ПДФО допомоги постраждалим від військової агресії рф;
  7. зупинення дії норм, які надавали право іпотекодержателю виселяти з іпотечного житла його мешканців, набувати право власності на предмет іпотеки, або продавати його.

Українська програма автоматизації бухгалтерського обліку для України.

Надаємо безкоштовні консультації з питань бухобліку для бухгалтерів усіх регіонів України

за телефонами: